l

Societat Catalano-Balear de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral

Extracció del queixal del seny

<< Tornar

L’extracció del queixal del seny és una intervenció mitjançant la qual el cirurgià maxil·lofacial extirpa el tercer molar de la mandíbula i/o maxil·lar superior. Aquesta cirurgia es realitza per pal·liar o evitar que l’erupció d’aquest molar pugui provocar infeccions, dolor agut, aparició de quist o el desplaçament i conseqüent malformació de la corona dental. Això succeeix quan el queixal creix malgrat no disposar de l’espai necessari per fer-ho.

Cirurgia d’extracció
És una intervenció que dura entre 10 minuts i mitja hora i la realitza un cirurgià oral i maxil·lofacial. La intervenció és indolora i generalment és suficient amb usar anestèsia local. Sovint s’escull entre treure els quatre queixals simultàniament amb anestèsia local i sedació endovenosa. D’aquesta manera, en una sola sessió i u sol postoperatori solucionem el problema. Si el queixal encara no ha aparegut a la boca, el cirurgià realitza una petita incisió a la geniva i l’extreu. Segons el grau de formació de les arrels del cordal, el cirurgià determinarà la necessitat de haver de retallar l’os circumdant. Posteriorment, es tanquen els punts que s’han de mantenir una setmana.

 


 

Com es la intervenció?
La intervenció pot englobar des de un fins als quatre cordals en funció de la recomanació del cirurgià. La intervenció usa anestèsia local amb o sense sedació. Prèviament cal fer un estudi radiogràfic que inclou una ortopantomografia i, en cas de necessitar veure amb més detalls les relacions cordals amb nervis i estructures veïnes, un escàner.

És complexa o perillosa?
Gràcies a la formació del cirurgià, l’operació és senzilla i ràpida. Malgrat tot, es recomana que es realitzi quan el queixal no està del tot format amb l’objectiu de minimitzar el risc d’afectació del nervi o de l’os circumdant.

Quan puc marxar a casa?
El pacient pot marxar a casa una hora després de l’operació. Un cop l’anestèsia ja no faci efecte, pot sentir dolor degut a la inflamació conseqüència de la intervenció durant tres o quatre dies i haurà de mantenir una dieta específica. En qualsevol cas i d’ençà de l’operació, el pacient ha de seguir una higiene estricte, las pautes de la qual li marcarà cirurgià.

És molt dur el postoperatori?
Després de l’extracció dels queixals del seny i un cop passat l’efecte de l’anestèsia, pot ser que el pacient noti certes molèsties entre lleu i moderades degut a que la intervenció pot  generar un edema (inflor) del teixit contigu al cordal. El seu cirurgià li recomanarà les mesures a prendre per minimitzar les molèsties i cuidar durant els pròxims dies la zona afectada.
Tot i així, a dia d’avui l’extracció dels cordals es realitza amb cirurgia mínimament invasiva que no sol alterar el ritme de vida més de 3 o 4 dies.