l

Societat Catalano-Balear de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral

Cirurgia ortognàtica

<< Tornar

La cirurgia ortognàtica és la cirurgia que corregeix les alteracions de mida, forma o posició dels diferents ossos facials: mandíbula, maxil·lar, mentó, pòmuls, nas, etc.) per tal de solucionar problemes funcionals o estètics. Aquesta cirurgia s’utilitza en diferents patologies com malformacions congènites de la cara, del creixement, apnea del son o traumatismes facials.

Cirurgia mínimament invasiva

Amb els anys, la cirurgia ortognàtica ha anat evolucionant. Si anteriorment es realitzaven llargues intervencions i agressius postoperatoris, avui dia es disposen de noves tècniques que redueixen el temps d’intervenció i acceleren la recuperació del pacient.

 • Abordatges mínims, mitjançant petites incisions al interior de la boca que no deixen cicatrius.
 • Anestèsies que afavoreixen una recuperació més ràpida.
 • Postoperatoris més eficaços mitjançant professionals en fisioteràpia, drenatge limfàtic i nutrició.

 

Una cirurgia, diferents patologies:

La cirurgia ortognàtica, s’utilitza per pal·liar diferents patologies.

 1. Malformacions de mandíbula i maxil·lar: la cirurgia ortognàtica és l’encarregada de reconstruir o adequar l’os de la mandíbula o el maxil·lar a una  posició equilibrada i funcional. La cirurgia millorarà totes les funcionalitats alterades o impossibilitades degut a la malformació així com l’aparença externa i l’harmonia estructural de la cara. També millora la funció masticatòria.
 2. Malformacions facials congènites: reconstrucció dels ossos de la cara i de les parts toves amb l’objectiu de pal·liar possibles malformacions congènites de naixement com la microsomia hemifacial, pacient fissurats o la craneosinostosis i recuperar al màxim totes les funcions del nadó.
 3. Traumes facials: reparació i reconstrucció de l’estructura òssia i de les parts toves de la cara.
 4. Apnea del son: una part de la cirurgia per tractar l’apnea del son es realitza mitjançant cirurgia ortognàtica. El seu objectiu és avançar la mandíbula per engrandir el conducte respiratori i evitar les obstruccions.
 5. Odontologia: a vegades, prèviament al tractament odontològic que corregeix la posició de les dents, és necessari realitzar prèviament una cirurgia per recol·locar i alinear l’os de la mandíbula o del maxil·lar superior, bases òssies de la corona dental, i evitar que les peces dentals puguin recuperar
 6. Cirurgia estètica facial: la cirurgia ortognàtica també es una gran aliada
 7. Tumors: la cirurgia ortognàtica també s’utilitza com a via d’abordatge de tumors a la base del crani, treballant en coordinació amb l’equip de neurocirurgia.

Principals intervencions de cirurgia ortognàtica

 1. Osteotomia sagital bilateral de mandíbula: per corregir possibles malformacions congènites de la mandíbula com el prognatisme i la retrognatia.
 2. Mentoplàstia: la mentoplàstia corregeix els casos de mentó enfonsat o petit com la microgènia. També pot reduir mentons massa prominents.
 3. Osteotomia Lefort 1: permet corregir defectes del maxil·lar superior com la hipoplàsia i la hipertrofia maxil·lar fent moviments sagitals, verticals i transversals del mateix.

L’abordatge en tots aquests casos es realitza de forma intraoral, de manera que no s’aprecien cicatrius externes després de la intervenció.

A banda d’aquestes intervencions (osteotomies), n’hi ha d’altres que permeten corregir les malformacions congènites facials que afecten als diferents ossos de la cara com l’asimetria facial (microsomia hemifacial) o la craneosinostosis o els possibles traumes facials i fractures dels ossos degut a accidents. Dependrà en aquests casos de l’os afectat i de la tipologia de malformació o fractura a l’hora de determinar la cirurgia necessària per solucionar-ho.

Així mateix, la cirurgia ortognàtica té associades altres intervencions complementaries per tal de poder reconstruir i tractar les parts toves de la cara (muscles, parets mucoses de la boca, nervis, etc.) quan la cirurgia, la malformació o la fractura o requereixin.

Aquestes intervencions complementaries també s’utilitzen en cirurgia estètica facial. Així, també podem trobar dins de la cirurgia ortognàtica algunes intervencions com rinoplàstia, Lipofilling, otoplàstia, etc.